Home
O NAMA

O NAMAInstitut za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu osnovan je 2002. godine. Već tada postao je jedina i najreferentnija naučna i stručna institucija te vrste u Bosni i Hercegovini. Dugogodišnjim aktivnim djelovanjem i radom svih njegovih stručnjaka i saradnika Institut se razvio u moderan i potentan kolektiv koji u svom radu prati sve evropske i svjetske trendove, razvija djelatnosti i proširuje stručne i tehničke kapacitete u sferi saobraćaja i saobraćajnih sistema sa svim pripadajućim elementima.

S današnje tačke gledišta, nakon više od deceniju i po djelovanja, Institut za saobraćaj i komunikacije, osim što se smatra vodećim u državi u toj oblasti, glavni je saradnik nadležnih državnih institucija, ali i privatnih kompanija u realizaciji projekata u oblasti saobraća i komunikacija.

To potvrđuje i činjenica da je Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo aktivni član Konzorcija koji je odabralo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine za uspostavu i provedbu homologacije i certifikacije vozila na području države BiH.

Institut je, nadalje, jedan od vodećih lidera i ravnopravnih partnera raznih projekata iz oblasti saobraćaja i komunikacija, a što dokazuje i rješenje Ministarstva prostornog uređenja Federacije BiH koji je Institut dobio za izradu saobraćajnih projekata.

Također, u svom dosadašnjem radu stručnjaci i saradnici Instituta izradili su i publicirali veći broj istraživanja, projekata, elaborata, studija i ekspertiza. Rad uposlenika Instituta počiva na aktuelnim i najvišim standardima poslovanja, uz korištenje najmodernijih alata ISO međunarodnih standarda u poslovanju kolektiva. Motiviranost našeg osoblja očituje se kroz svakodnevno educiranje i stjecanje novih znanja i vještina u matičnoj oblasti. Imperativ naših uposlenika je realizacija svih ugovorenih poslova u skladu s planiranim ciljevima i interesima klijenata.

Strateški poslovni i društveni cilj Instituta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu jeste to da kao naučno-stručna institucija bude aktivan učesnik i faktor u poboljšanju stanja i razvijanja saobraćajnog sistema Bosne i Hercegovine i regije.