Home
Međunarodna konferencija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije – UNSA „Advances in Traffic and Communication Technologies (ATCT)“

Međunarodna konferencija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije – UNSA „Advances in Traffic and Communication Technologies (ATCT)“

U zajedničkoj organizaciji Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i Instituta za saobraćaj i komunikacije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, od 26. do 27. maja 2022.godine u Sarajevu će se održati prva međunarodna konferencija „Advances in Traffic and Communication Technologies (ATCT)“ – „Novi trendovi u saobraćajnim i komunikacijskim tehnologijama“ s tematskim fokusom i radnim podnaslovom „Digitalna transformacija i održivi razvoj u poštansko-logističkim sistemima“.

Cilj konferencije je okupiti veliki broj eminentnih profesora, naučnika i eksperata, domaćih i međunarodnih stručnjaka, iz akademskog i realnog sektora, i prezentirati inovativna rješenja u oblasti saobraćaja i komunikacija uz umrežavanje naučnih i praktičnih resursa.

Kako bi potaknuli kvalitetnu diskusiju, konferencija je podijeljena na četiri glavne sesije sa sljedećim tematskim naslovima:

 • Zelena logistika i upravljanje lancem snabdijevanja
 • Inteligentni transportni sistemi
 • Održivost u poštansko-logističkim sistemima
 • Pametni grad i javni gradski prijevoz
 • Sigurnost kritične saobraćajno-komunikacijske infrastrukture
 • Inovativne i pametne tehnologije u logistici
 • Digitalizacija saobraćajnih sistema
 • Mašinsko učenje i veliki podaci
 • Računarske mreže i protokoli
 • Planiranje transportne mreže
 • Upravljanje željeznicama i održivost
 • Upravljanje u zrakoplovnom saobraćaju.

Otvorenje konferencije započet će uvodnim riječima resornog ministra ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine gosp. Vojin Mitrović, ministrice ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof.dr. Aleksandre Nikolić, rektora Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj i dekana Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Amel Kosovac.

Tokom dvodnevne konferencije, biti će predstavljeni radovi autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije. ATCT konferencija predstavlja jedinstven međunarodni akademski događaj i iskorak za inovativnost, fleksibilnost, kvalitet i usaklađenost sa potrebama i zahtjevima održivog razvoja saobraćajno-komunikacijskih sistema.Uvodna razmatranja će dati međunarodni i domaći stručnjaci iz oblasti koji se tiču radnog naslova konferencije.

Konferencija predstavlja jedinstven međunarodni akademski događaj gdje će se predstavljati i diskutovati o radovima iz domena oblasti saobraćaja i komunikacija, s posebnim akcentom na digitalnu transformaciju i održivi razvoj poštankih i logističkih usluga.

Kao ključni govornici na konferenciji će prisustvovati i obratiti se Marjan Osvald – Zamjenik predsjednika Svjetske poštanske unije, Prof. dr. Nikola Trubint – Potpredsjednik CERP (Evropski komitet za poštansku regulaciju), Prof.dr Nino Ćorić, direktor Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine. Na konferenciji će, osim autora, učešće uzeti i profesori sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije koji su članovi naučnog i organizacionog odbora konferencije, predstavnici regulatora i vlada iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Konferencija će predstavljati iskorak za kvalitet, inovativnost, fleksibilnost i usaklađenost sa potrebama i zahtjevima održivog razvoja saobraćajno-komunikacijskih sistema.

“Fakultet za saobraćaj i komunikacije, kao jedna od organizacionih jedinica najstarijeg i najprestižnijeg univerziteta u Bosni Hercegovini već petu deceniju obezbjeđuje studentima akademsku edukaciju iz svih glavnih područja u oblasti saobraćaja i komunikacija. Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije nastava je organizovana na dva odsjeka i šest smjerova, a strukturu studija podijeljena je na tri ciklusa. Na Odsjeku saobraćaj studenti stiču znanja iz oblasti: cestovnog saobraćaja, željezničkog saobraćaja i zrakoplovnog saobraćaja, dok na na Odsjeku Komunikacije stiču se znanja iz oblasti: Komunikacijskih tehnologija, Kompjuterskih i informacijskih tehnologije, a od ove akademske godine, uz izmjenjeni nastavni plan i program usklađen sa potrebama tržišta rada, nudimo mogućnost obrazovanja na smjeru Poštansko-logističkih tehnologija. Jedna od ideja prilikom izmjene plana I programa bila je I organizacija prve međunarodne konferencije iz ove oblasti”, navodi se u izjavi dekana, prof.dr Amela Kosovca.

Učešće na 1. Međunarodnu konferenciju „Digitalna transformacija i održivi razvoj u poštansko-logističkim sistemima“, koja će se održati u Sarajevu, 26. i 27. maja 2022. godine na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu (Zmaja od Bosne 8, Sarajevo) je otvoreno, ali uz obaveznu prethodnu registraciju na službenoj web stranici konferencije.

Više informacija o konferenciji možete dobiti na službenoj stranici www.atct.ba , a odgovore na dodatna pitanja potražite na adresi info@atct.ba .